Het Jphannus orgel.

JphannesJohannes Versteegt (geb. op 26-3-1928) heeft met zijn uitvinding van een geheel nieuw type electronisch orgel aan de wieg gestaan van de inmiddels maar al te bekende hedendaagse electronische orgels.  De door hem ontworpen techniek wordt nog steeds gebruikt.

Als jongen was hij al vroeg geÔnteresseerd in het bespelen van het kerkorgel in de kerk waar zijn vader dominee was. Later ontwikkelde hij een elektronicahobby. De combinatie van deze twee interesses leverden uiteindelijk het geheel nieuwe type orgel op. 

Nadat Hans als machinist op de Rijnvaart begonnen was zijn ideeŽn voor het nieuwe orgel te verwezenlijken bleek al gauw dat daar zoveel tijd voor nodig was dat het hem beter leek een baan aan de wal te zoeken. Vervolgens duurde het nog enkele jaren voor er met behulp van de Firma Vreeken uit Bodegraven een eerste versie van het Eminent orgel gepresenteerd kon worden. Dit was toendertijd zo'n revolutionaire vinding dat er vele artikelen in kranten en tijdschriften over zijn verschenen. Tevens werd er op radio en TV aandacht aan besteed. Dat Hans een pionier was op dit gebied blijkt ook wel uit het octrooi op een deel van deze techniek wat op zijn naam stond.

Johannus orgel type Sweelinck 30Hans heeft zijn techniek en kennis ook gebruikt voor andere merken orgels zoals Viscount en RiHa (wat trouwens een samenvoeging is van de namen Rineke en Hans).  Het uiteindelijke hoogtepunt van deze ontwikkeling lag bij het vervaardigen van het Johannus kerkorgel. Het wordt met een U geschreven, omdat het een orgel is om U tegen te zeggen. Over de gehele wereld staat dit orgel bijzonder goed aangeschreven. Zie bijvoorbeeld dit stuk waarin K.C. den Breejen voor de muziek gebruikers groep van de HCC zijn ervaringen met het Johannus orgel weergeeft.

Momenteel houdt Hans zich niet meer bezig met de productie van het orgel, maar wordt door het bedrijf Johannus BV te Ede de productie en verdere ontwikkeling voortgezet. Het bedrijf heeft ook vestigingen in het buitenland, zie de site van de vestiging in Los Angeles
In de Gelderlander stond onlangs een artikel over de huidige stand van zaken binnen het bedrijf. 

Een beschrijving van de verschillende uitvoeringen van het Johannus orgel is hier te lezen.

In deze Dia-presentatie wordt een goede indruk gegeven van de toepassing en uitvoeringsmogelijkheden van het topmodel Monarke van het Johannus orgel (Internet Explorer 5 of hoger benodigd). 

Er is een uitgebreide levensbeschrijving van Johannes Versteegt de orgelbouwer door zijn zoon Hans samengesteld.

Al met al kunnen we zonder meer trots zijn op alles wat Hans gepresteerd heeft.

 

Voor het laatst bijgewerkt op 15-02-2015