Hallo allemaal,
De afgelopen weken zijn Henk en ik volop bezig geweest met uitbreidingen in de stamboom vast te leggen. Het merendeel kon via www.genlias.nl gevonden worden.
We hanteren daarbij de regel dat iedereen die tot in de 2e graad verwant is aan iemand met de naam Versteeg(t), en die ook in onze stamboom voorkomt, wordt vastgelegd in de database. Simpel gezegd: iedereen die opa of oma zegt tegen een Versteeg(t) wordt nog vastgelegd. Daarna wordt het te ver van onze stamboom om nog verder te verwerken.
Een behoorlijk aantal van deze uitbreidingen zijn inmiddels zichtbaar op de site. Andere zullen nog volgen.
In onze continue speurtocht naar nieuwe uitbreidingen voor onze stamboom zijn we ook voor het eerst sinds lange tijd een 2-tal nieuwe Versteeg-en tegengekomen. Namelijk 2 kinderen van Eimert Jansz Versteeg en Jannigje Gijsbertsdr (onder nummer 4 in het stamboomoverzicht). Ze heetten Gijsbert en Ary en zijn in 1741 resp. 1743 in Langerak geboren.
Hun gegevens waren nogal lastig te vinden, omdat van Gijsbert en zijn ouders in het doopregister geen achternaam is gebruikt. Van Ary is tot nu toe nog helemaal geen doopinschrijving gevonden. Toch weten we zeker dat het een zoon van Eimert en Jannigje was om de volgende redenen:
- Als hij trouwt in 1773 zien we in het Gaarderregister staan dat hij Ary Eimertz Versteeg wordt genoemd en in Langerak geboren was. Het bewijs dus dat zijn vader Eimert heette.
- Na het huwelijk wordt als eerste in 1774 een dochter geboren die Jannigje wordt genoemd. Volgens de officiele regels van het vernoemen het bewijs dat zijn moeder Jannigje heette. Ook de daarop volgende kinderen passen precies binnen het namen-stramien zoals dat vroeger vrijwel voorgeschreven was.
- In een verhuisregister van de regio Schoonhoven zien we hem onder andere in 1775 van Lekkerkerk naar Haastrecht verhuizen. Hij is dan 32 jaar. Zodoende weten we dat hij in 1743 geboren moet zijn.
Al met al heeft het de afgelopen weken zo'n 4 a 5 bezoeken aan het Nationaal Archief in Den Haag gekost om deze gegevens boven water te krijgen. Verder was er nog een goede afstemming met Henk nodig om deze nieuwe zoon van Eimert en Jannigje, ook zonder geboorte of doop-bewijs, als voldoende bewezen te bestempelen. Wel hebben we afgesproken de zoektocht naar het ultieme bewijs van zijn geboorte, een inschrijving in een doopregister, voort te zetten.
Zo kunnen we nog altijd concluderen dat er altijd wel voldoende te doen blijft om de genealogie-hobby nog vele jaren een zinvolle invulling te geven.
Groeten,
Aat