Willige Langerak.

Logo Willige LangerakDit kleine dorp nabij Schoonhoven is voor de familie Versteegt een van de plaatsen waar een groot deel van onze familiegeschiedenis ontstaan is. Voor al onze Amerikaanse familieleden liggen in dit dorp hun roots, omdat alle naar Amerika geŽmigreerde familieleden hier vandaan kwamen.  Cornelis en Hendrika woonden hier al in 1885? Hun zoon Cornelis (Kees) met zijn vrouw Adriana kregen hier 15 kinderen, waarvan er 3 naar Amerika vertrokken. Zie de Amerika-connectie.

Willige Langerak is zoals gezegd een klein plaatsje en is per 1 januari 1943 opgegaan in de gemeente Lopik. De oude dorpskern van Willige Langerak is in 1970 opgegaan in de gemeente Schoonhoven. Zodoende staat bijvoorbeeld de kerk van Willige Langerak nu in Schoonhoven. Op onderstaand kaartje is te zien waar Willige Langerak ligt.


Wat betekent de naam? De naam wordt in 1396 geschreven als Wilghen. In 1639 wordt de naam vermeld als Willige Langerack. Het 1e deel van de naam geeft aan dat dit een "plaats bij de wilgen" was. Het 2e deel geeft aan dat het een plaats is bij een lang stuk recht vaarwater (van de Lek). 
In 1632 telde het dorp 283 inwoners en in 1811 was dit opgelopen tot 329 inwoners. In bijna 2 eeuwen was het inwonertal dus nauwelijks toegenomen.

Kees Versteegt (1851 - 1925) woonde nadat hij in Amerika was geweest (zie de levensloop van hem en zijn vrouw Adriana) op de hoek van de Tiendweg en de Graaf Floris de IV weg. We zien hieronder op een foto van ongeveer 1929 in de verte aan de rechterkant het huis waar hij in woonde.
Huis van Kees
Het huis daar tegenover (achter de bomen) is eveneens door hem gebouwd (zie onderstaande foto).  Momenteel is hier het Natuur Museum van zijn achter-kleinzoon Lou Rijneveld en zijn vrouw Marijke gevestigd.
Huis gebouwd door Kees Versteegt
Voor meer informatie over het Natuur-Museum kunt U hier klikken.

 Hieronder zien we nog enkele sfeervolle foto's uit de omgeving van Willige Langerak waaruit we een klein beetje een beeld kunnen vormen van deze mooie landelijke omgeving waar in vroegere jaren zo velen van onze voorouders hebben geleefd.

Bord van Willige Langerak.
Vanaf de dijk bezien.
Vanaf de dijk

 

Voor het laatst bijgewerkt op 26-09-03