Opmerkelijke zaken.

Op deze pagina worden korte verhalen gepubliceerd die zeker het vermelden waard zijn, maar te klein om op een aparte pagina te zetten.


De frappante gelijkenis.

Het zal zo rond 1992 geweest zijn dat Henk met zijn vader Ariaan naar de gemeentearchieven in Lopik en Schoonhoven gingen om daar gegevens uit te zoeken voor de stamboom. Ariaan Versteegt (Geb. 19-10-1914)In het kader van het stamboomonderzoek waar Henk mee bezig was was duidelijk geworden dat een aantal van onze voorouders daar vandaan kwamen. In die tijd woonde Henk in Rotterdam en zijn vader in Amersfoort. Veel werd er die dag uitgezocht, gevonden en gekopieerd of gefotografeerd. Op de foto hierbij is zijn vader bezig in het archief in Schoonhoven met een boek van het Bevolkingsregister uit de jaren 1800.


Daarna was er nog tijd over en besloten zij om te kijken of er nog (onbekende) familie Versteegt in de omgeving van Lopik woonde.
Zo besloten ze om eens in een telefooncel in het telefoonboek te kijken of er nu nog mensen met de naam Versteegt in Harmelen woonden. Ze vonden het adres van de familie E. Versteegt. (Eimert en Bep, we zullen haar hier verder maar tante Bep noemen) en besloten daar eens langs te gaan om te zien of er iemand thuis was.
Jan Versteegt (geb. 21-05-1909)Nadat er aangebeld was deed tante Bep open. Henk had nauwelijks tijd om te vertellen wat de reden van hun bezoek was want tante Bep trok direct spierwit weg. Want vertelde zij even later tijdens de koffie in een bijzonder fijn en gezellig gesprek, het leek alsof haar enkele jaren daarvoor overleden zwager Jan (geb. 21-05-1909, overl. 23-10-1985) voor de deur stond in plaats van Ariaan (geb. 19-10-1914, overl. 24-03-2002).

De gelijkenis was zo frappant dat het overduidelijk was dat er wel een familieband tussen deze personen moest zijn. Als we dat verder uitpluizen in de inmiddels bekende stamboom dan moeten we 5 generaties (meer dan 200 jaar) terug om in Eimert Janz Versteeg (geboren in 1688) een gezamenlijke voorouder te vinden.

 

Nieuwe contacten.

Dat het internet en de familiesite behoorlijk wat nieuwe contacten tot stand kunnen brengen is inmiddels overduidelijk gebleken. Ikzelf (Aat) merk dat vrijwel dagelijks aan alle leuke emails die er gestuurd worden. Maar het meest opmerkelijke wat er in de afgelopen tijd is gebeurd is ongetwijfeld dat ik bij mijn speurtocht op internet naar mensen met de naam Versteegt in contact kwam met Jan Versteegt, die zijn vader en de familie van zijn vaders kant eigenlijk totaal niet kende.
Het was voor mij niet zo moeilijk om hem in contact te brengen met een neef en een nicht van hem.

Hier een citaat uit een email die ik onlangs van hem kreeg: 

We hebben elkaar inmiddels persoonlijk ontmoet. Heel erg leuk en gezellig, maar ook vreemd als je directe familie ziet en spreekt waar je eigenlijk niet het bestaan van wist. Ik had zelf wel logischerwijs altijd het idee gehad dat er familie moest zijn maar ben nooit op zoek gegaan. Voor mijn nicht en neef was het echt een verrassing. Dit contact krijgt in januari a.s. in ieder geval weer een vervolg.

Ik heb zelf de e-mailtjes die ik over en van de familie Versteegt kreeg en verstuurde samengevoegd in 1 bestand, zodat ik voor mijzelf de zaak netjes op rij heb staan. 

Boven aan dat bestand heb ik de volgende tekst staan:

“Onderstaande is op gang gekomen, omdat een collega van mij een andere baan heeft aangenomen. Hij was de maker van de internetsite van de Derde Lekbrug bij Vianen. Door zijn vertrek is mijn naam bij dat project komen te staan, als aanspreekpunt voor vragen, mede omdat ik ook de foto’s voor die site maak en ze er op plaats. Op deze manier is Aat Versteegt aan mijn e-mail adres op kantoor gekomen”.

Ik geloof niet in toeval, maar wel in God, en ik denk dat dit zo gestuurd wordt. Daarom ga ik ook proberen contact te maken met mijn vader in Canada. Als ik het zelf niet zoek maar het wordt in je schoot geworpen, dan moet je er wat mee doen, denk ik.

Ik ben heel erg benieuwd waar dit op uitdraait.

Wat dat betreft heb je heel wat opgang gebracht Aat, er zijn al heel wat gesprekken geweest tussen mij en mijn vrouw en met de kinderen (allemaal positief hoor), en al heel wat uurtjes doorgebracht met het bestuderen van de stamboom.  

 

Toevoeging per 24-1-2002: Inmiddels heeft Jan een brief naar zijn vader gestuurd. Als vervolg daarop hebben ze nu regelmatig contact met elkaar via email.

Nou, als dit geen "opmerkelijke" stoel is?

Voor het laatst bijgewerkt op 03-04-02