Met of zonder T.

De laatste T in onze naam zie ik als meest belangrijke letter. Daardoor onderscheiden we ons tenslotte van de grote groep personen die gewoon Versteeg heten. Ikzelf spreek die laatste T dus ook heel duidelijk uit als ik me bijvoorbeeld voorstel aan iemand. Vervolgens komt dan wel vaak de vraag hoe je dat dan precies schrijft. Met een T op het eind? Of: Met G - H - T op het eind?  

Uiteraard staan we er op dat onze naam goed geschreven wordt. Vroeger zat men daar blijkbaar niet zo mee. Als we eens kijken naar wat officiŽle stukken van Johannes Versteegt die op 18-6-1783 in Bonrepas werd geboren, zien we dat zijn vader Cornelis Versteeg heette. Dus zonder T. We zien hieronder de inschrijving van zijn doop op 22-6-1783.

Deze Johannes gaat op den 16e van Slagtmaand 1810 (16-11-1810) in Vlist-Bonrepas in ondertrouw met Anna de Graaf (zie hieronder). Hier zien we overduidelijk iets achter de naam Versteeg verschijnen. Maar is het nou een h of een t? Wij houden het in ieder geval op een echte t, aangezien er een dwarsstreep gebruikt wordt. In een h zou je dat niet doen. Dus heet hij hier officieel Johannes Versteegt.

 Hoe het Johannes en Anna na hun huwelijk op 2 december 1810 allemaal is vergaan is in de stamboom terug te vinden. Bij zijn overlijden op 3-11-1861 was het voor de personen die aangifte deden van zijn overlijden echter niet meer zo duidelijk. We zien hier namelijk weer Johannes VerSteeg staan. Weg T.

 Maar wat ook opvalt is dat het 2e deel van de naam met een hoofdletter S wordt geschreven. Zouden onze Amerikaanse familieleden dan toch gelijk hebben?

Uiteraard hebben we daar verder onderzoek naar gedaan. Uit onderstaande afbeelding blijkt overduidelijk dat in 1740 de naam van Ariaantje Jans VerSteeg ook met een hoofdletter S werd geschreven (2e pijltje). Maar daar boven zien we dat een gewoon woord "aangeSchreeven" eveneens met een hoofdletter S werd geschreven. We mogen dus aannemen dat het gewoonte was om zo af en toe midden in een woord met hoofdletters te beginnen, zonder dat dit een indicatie is dat het aparte woorden zouden betreffen. 

 

 

Voor het laatst bijgewerkt op 08-03-02