Op zoek naar De Hoek.

Johannes en MensjeEen van onze voorouders, Johannes (1845-1929 zie foto) woonde samen met zijn vrouw Mensje van der Vliet van 17-04-1872 tot 13-10-1875 te Bergambacht, Hoek 3C.

Op grond van deze data mogen we dus ook veronderstellen dat hun 2 eerstgeboren zoons (die beide Cornelis waren gedoopd) hier op dit adres geboren zijn.

De 1e Cornelis (die Co werd genoemd) is daar geboren op 13-2-1873 (om 12:00 uur), zoals ook uit deze
De familiebijbel van Cornelisfotocopie van zijn Statenbijbel blijkt.  

De 2e Cornelis (die Kees werd genoemd) werd daar geboren op 18-1-1875 (om 03.30 uur). In de familiebijbel (die oorspronkelijk van Johannes en Mensje was) uit de tak van deze 2e Cornelis is ook te zien dat ze beiden in Bergambacht werden geboren. Later is deze bijbel naar Dominee Johannes Versteegt gegaan.  

Het komt ons nu wellicht heel vreemd voor om 2 zoons dezelfde naam te geven, maar overeenkomstig de (ongeschreven) regels van het vernoemen van kinderen werd de eerstgeboren zoon naar de vader van de vader vernoemd en de 2e zoon naar de vader van de moeder. Zowel Johannes zijn vader, als Mensje haar vader heette Cornelis. Vandaar dus.

Op de plattegrond (van omstreeks 1800) van Bergambacht is te zien dat ten zuid-westen van Bergambacht zelf (richting Lekkerkerk) een buurtschap lag dat De Hoek werd genoemd. Op de plattegrond is direkt goed te zien waarom dit zo was. Er mondt daar een watering onder een hoek van ong. 75 graden uit in de Lek. De punt die zo is ontstaan wordt De Hoek genoemd.

Nieuwsgierig geworden naar het eventueel nog bestaan van overblijfselen uit vroegere tijden zijn we daar eens een kijkje gaan nemen.  De volgende foto's geven een impressie van hoe het daar nu (20-8-2001) uitziet.

 
 
BergambachtAllereerst natuurlijk het bewijs dat we op het grondgebied van Bergambacht zijn (vanuit de richting Lekkerkerk bezien).

 
 
De bushalteAan de overkant is nog een molen te zien.

En achter de dijk zien we bebouwing wat er schitterend uitziet, maar ons toch niet echt aan de periode rond 1875 doet terugdenken.
 
Achter de dijkAchter de dijk

 
 
Bushalte De HoekToch zitten we echt goed, kijk maar eens op de bushalte.

 
 
Achter de dijkKijk dat ziet er al iets ouder uit, maar 1875  ?? 

Nee, ik denk het niet.

De huisnummers kloppen ook niet meer trouwens, hele hoge nummers. We zitten hier op de Lekdijk West.

Hier zien we waarom het hier De Hoek heet. Richting Lekkerkerk kijkend, naar rechts draaiend zien we de watering.
 
De dijkDe dijk 2De watering

 
 
De skuisDie via een sluis uitmondt in de Lek.

 
 
De dijkHier zien we nog iets beter het laatste stukje van de watering.

 
 
StreefkerkEn aan de overkant zien we Streefkerk liggen.

Al met al een mooi stukje "Hollands Schoon aan de Lek".
 
 

Voor het laatst bijgewerkt op 08-03-02